Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Συνταγή και τρόπος παρασκευής γυρεόπιτταςΥΛΙΚΑ


1.                  25 % φρέσκια ή αποξηραμένη γύρη
2.                  25 %  σογιάλευρο κατάλληλο για μελισσοκομική χρήση
3.                  50 % ζάχαρη άχνη
4.                  Λίγο μέλι (όσο πάρει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη γύρη με λίγο χλιαρό νερό στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυλός.
Έπειτα αρχίζουμε να ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το μέλι μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι όπως η ζύμη  για το ψωμί. Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και την αφήνουμε 2 – 3 μέρες να ξεραθεί επιφανειακά και έπειτα την κλείνουμε με μεμβράνη τροφίμων. Δεν πρέπει να την συσκευάσουμε αμέσως γιατί όπου μείνει αέρας ανάμεσα στη συσκευασία και την ζύμη με την «βοήθεια»  της υγρασίας  θα αναπτυχτεί μούχλα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Αν βάλουμε απευθείας το χυλό της γύρης τα μελίσσια τον παίρνουν απίστευτα γρήγορα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πνίγονται πολλές μέλισσες γιατί τις «τραβά» μέσα.


Ένας άλλος τρόπος που έχω εφαρμόσει πειραματικά με καλά αποτελέσματα είναι να δίνω στις μέλισσες σκόνη γύρης ανακατεμένη με σογιάλευρο. Τα μόνα προβλήματα είναι ότι η γύρη δεν κονιορτοποιείται εύκολα και πως σε 1 - 2 μέρες η σκόνη λόγο της υγρασίας πετρώνει και πρέπει να την ξανατρίψουμε. Την παραπάνω μέθοδο μπορούμε να την εφαρμόσουμε και μέσα στην κυψέλη και εκτός. Οι μέλισσες κυλιούνται μέσα στη σκόνη μετά «σκουπίζονται», φτιάχνουν βόλους την γύρη και την μεταφέρουν στις κηρήθρες.

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ

Φέτος μετά το στραπάτσο που πάθαμε όλοι στη βανίλια αποφάσισα για πρώτη φορά να μεταφέρω στο πεύκο για να βγάλω τα έξοδα. Την ιδέα μου την έριξε ο ξαδέλφος μου και μαλιστα προτεινε να τα παμε στο χωριό της γυναίκας του, τις Ροβιές Εύβοιας.Πήγα τα μελίσσια εκεί περί το τέλος Αύγουστου. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής με αποζημίωσε αφού το πεύκο έδωσε αρκετά μέλια. Το μέλι του πεύκου που δοκίμασα για πρώτη φορά είναι νόστιμο και γευστικά μοιάζει με την πολύ οικεία σε εμένα βανίλια.